İnsanlık tarihinin başlangıcından beri, evrendeki düzeni keşfetme güdüsü de var olmuştur. Geçen on binlerce yıl içinde yapılan tüm çalışmalar , evrenin alelâde bir düzen içinde yaratılmadığını, hâlâ insan aklının alamayacağı kadar sistematik bir ölçü içerisinde yaratıldığını ortaya koymuştur. Evrenin bu sistemi, kuşkusuz sayılar üzerine oturtulmuştur. Var olan her şey, bir sayıya karşılık gelmektedir. Dil bilimi bile matematiksel kurallar sayesinde gelişim göstermektedir. Ve biz bu sayıları, daha çok gündelik matematik
hesaplamalarında, ölçüp tartmada, mühendislikte ve bunun gibi basit
konular üzerinde incelemeye çalışıyoruz. Felsefik boyutta
düşünüldüğünde, varoluşun ve doğa yasalarının temelinde de bu sayılar
bulunmaktadır. Bu anlamda evrene hâkim olan sayıların yasası, kuşkusuz Tanrı‘nın matematik düzenini ortaya koyacaktır. İşte bu düzeni görmemizi sağlayacak anahtar, altın orandır…
İlk
olarak kimler tarafından keşfedildiği bilinmese de, Mısırlılar’ın ve
Yunanlılar’ın bu konu üzerinde yapmış oldukları bazı çalışmalar olduğu
görülmektedir. Öklid, milattan önce 300′lü yıllarda yazdığı “elementler” adlı tezinde “ekstrem ve önemli oranda bölmek” olarak altın oranı ifade etmiştir.
Mısırlıların keops piramidinde, Leonardo da Vinci’nin “İlahi Oran” adlı çalışmada sunduğu resimlerde ve aşağıda onlarcası sayılacak nesne ve çalışmalarda kullanıldığı bilinen altın oran, “Fibonacci Sayıları” olarak da bilinmektedir. Orta Çağ’ın en ünlü matematikçisi olan İtalyan kökenli Leonardo Fibonacci,
birbiri arasında ardışık ilişki ve olağanüstü bir oran bulunduğunu
iddia ettiği sayıları keşfetmiştir. Evrendeki muhteşem düzenle birebir
örtüşen bu sayıları keşfetmesi nedeniyle, altın orana da adının ilk iki
harfi olan “Fi” (Φ) sayısı denilmiştir.
Bilindiği üzere matematikte 3,14 sayısına karşılık gelen ve bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen “pi” (Π) sayısı bulunmaktadır. Altın oran da, tıpkı pi sayısı (Π) gibi, matematikte 1,618′e eşit olan sabit sayıya verilen addır ve “Fi” (Φ) simgesiyle gösterilmektedir. Fi sayısının (Φ), yani altın oranın, bulunabilmesi için temel olarak şu matematik kuralından yararlanılmaktadır.
KAYNAK : http://www.bilgicik.com/yazi/altin-oran-evrenin-matematigi/
KAYNAK : http://www.bilgicik.com/yazi/altin-oran-evrenin-matematigi/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder