26 Mart 2013 Salı

BROŞÜR :

Nasıl Hazırlanır?

Broşür tasarımı önemli bir iştir. Çünkü hazırlanan broşürler, potansiyel müşterilere verilir ve onların dikkati çekilir. Kötü hazırlanmış ürün kötü reklam demektir ancak iyi hazırlanmış, ihtiyaca uygun broşürler iyi bir reklamdır ve ticari kazanç sağlar.
Broşür hazırlamak sanıldığı kadar kolay iş değildir. Uzmanlar tarafından, detaylı analizler sonucu hazırlanmalıdır. Çünkü kullanılacak renk bile müşteri açısından önemlidir. Örneğin bir fast-food zincirine hazırlanacak broşürde mavi renk kullanılırsa insanlar üzerinde ters etki yaratır. Çünkü mavi renk yemek yemeği değil doygunluk hissi verir.
Broşür reklam için etkili bir silahtır. Değişik tasarımlarda hazırlanabilen broşürler dev reklamlara dönüşebilir. Kendimizden yola çıkarsak, gün içerisinde elimize geçen broşürlerden en çok aklımızda kalanlar iyi tasarıma ve kaliteli kağıda basılmış olanlardır. Diğer tanıtım araçlarına göre dağıtımı kolay olduğu için daha çabuk istenilen kitleye ulaştırılabilir. Gazeteler aracılığıyla posta kutularına bırakılarak ya da elden dağıtımı yapılabilir.

Araştırma Yapmak Önemli

Basılı materyallerin temek malzemesi kağıdın farklı özellikleri vardır. 40 gr’dan 320 grama kadar farklı yapılara sahiptir. Kağıtları ayırt eden özellikler sadece gramajları değil, dokuları, cinsleri mürekkebe olan duyarlılıkları da tasarımı etkiler. Bu nedenle tasarlarken sadece grafik değil kağıdın yapısı mürekkebi gramajına kadar incelenmesi gerekir. İşin tasarım kısmı ne kadar önemliyse baskı tekniği de o kadar önemlidir.
Broşürler genelde katlanabilir kitapçıklardan oluşur. Yani A4 boyutunda hazırlandıktan sonra tek kıvrımlı veya iki kıvrımlı olarak yapılandırılabilir. Basımı A4’e olur, daha sonra katlama işlemi gerçekleştirilir. Tasarımında santimlerle çalışılabilir. Çünkü bir santim bile yanlış tasarlansa broşür katlanamayacağı için tüm baskı çöpe gider. Bu nedenle uzman grafikerler tarafından hazırlanması en doğrusudur.
Broşürü tasarlarken kağıdı kaç gramaj kullanacağımızı da hesaba katmamız gerekir. Yanlış hesaplanmış kağıt da tasarımın ve baskının çöpe gitmesine neden olur. Gramajı yüksek kağıt, çok katlama gerektiren işlerde iyi sonuç vermeyecektir. Kalın gramaj kullanılan işlerde kırım aşamasında kağıt şişer. Özellikle iç taraflardaki baskı zarar görür.
Tasarım sürecinde firmanın veya ürünün bilgilerini edinmeniz gerekir. Kurumun logosu, amblemi, firmanın kurumsal fontları, kurumsal renkleri gibi kurumsal bilgileri öğrendikten sonra tasarım işlemine geçmelisiniz. Bu bilgileri edinmeden tasarım işlemine geçersek, yaptığımız iş kurumla alakası olmayan bir şey olacaktır.

KAYNAK : 
http://www.brosurtasarim.com.tr/brosur-nedir-nasil-hazirlanir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder