20 Mart 2013 Çarşamba


SARI -KIRMIZI - TURUNCU = SICAK RENKLERDİR.
MAVİ-YEŞİL -MOR= SOĞUK RENKLERDİR.


SICAK RENKLER :Sıcak Renk Nedir? Renkler, şiddetlerine ve insanlar üzerinde oluşturdukları ruhsal etkilerine göre sıcak ve soğuk renkler olarak ikiye ayrılırlar. Bize ateşi ve sıcaklığı hatırlatan, canlı, dikkat çeken, insana enerji veren ve canlılık hissi uyandıran renkler sıcak renkler olarak adlandırılır.
Sıcak Renkler Nelerdir?Ateşin ve sıcaklığın renkleri olan ve insanda sıcaklık ve canlılık hissi uyandıran Kırmızı, Turuncu ve Sarı renkler sıcak renklerdir. Bu renklerin kayısı rengi, pembe, altın sarısı gibi farklı tonları da sıcak renkler sınıfına girer.
Sıcak renkler, soğuk renk grubundaki renklere oranla daha çabuk fark edilirler. Bu nedenle, özellikle dikkat çekmesi istenen durumlarda sıcak renkler ağırlıkla kullanılır. Bununla birlikte, sıcak renklerin hakim olduğu ortamlarda uzun süre kalmak insanda huzursuzluğa neden olabilir.

KAYNAK : http://www.renklerinanlamlari.com/sicak-renkler.html


SOĞUK RENKLER :
İnsana soğukluğu ve serinliği hatırlatan renkler soğuk renkler olarak adlandırılır.
Soğuk Renkler Nelerdir? Soğukluğu hatırlatıcı etkilerinden dolayı mavi, yeşil ve mor renkler soğuk renklerdir. Bu renklerin, buz mavisi, gök mavisi, leylak gibi farklı tonları da soğuk renk gurubundandır.
İnsan üzerindeki başlıca etkileri sakinlik, rahatlık ve hüzündür. Özellikle ilk zamanlarda sakinlik ve rahatlık vermekle birlikte zamanla bu sakinlik hüzne dönüşebilir. Bu nedenle, çalışma ya da yaşam ortamlarında sadece soğuk renklerin kullanılması zamanla olumsuz etkilere neden olabilir. Ancak, sıcak ve soğuk renklerin doğru ve dengeli kullanılması halinde her iki renk grubunun da olumlu etkileri arttırılmış, olumsuz etkilerinden ise uzak durulmuş olur.
Fotoğrafçılıkta ve renkli resim çalışmalarında sıcak ve soğuk renk uyumuna dikkat edilir. Böylece fotoğraf ya da resim tek düzelikten kurtulur ve etki artar.

KAYNAK : 
http://www.renklerinanlamlari.com/soguk-renkler.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder